Krater

Chania väder

Har du bokat resa och vill veta vädret i Chania innan du börjar packa? Få information om vädret i Chania längs Chaniakusten och utbilda dig om stadens historia samt områdets sevärdheter.
CHANIA Väder

Genomsnittlig temperatur i Chania

 

Jan

Feb

Mars

Apr

Maj

Juni

Juli

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Medeltemperatur max

14°C

14°C

16°C

20°C

25°C

29°C

31°C

30°C

28°C

23°C

19°C

16°C

Medeltemperatur min

8°C

8°C

9°C

12°C

15°C

19°C

21°C

21°C

19°C

16°C

12°C

10°C

Vattentemperatur i Chania

 

Jan

Feb

Mars

Apr

Maj

Juni

Juli

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Vattentemperatur (medel)

17°C

16°C

16°C

17°C

19°C

23°C

26°C

26°C

25°C

23°C

20°C

18°C

Regn i Chania

 

Jan

Feb

Mars

Apr

Maj

Juni

Juli

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Regndagar (medel)

18

14

12

10

8

4

2

2

8

13

12

17

Regnmängd (medel)

91 mm

86 mm

49 mm

30 mm

18 mm

13 mm

3 mm

8 mm

24 mm

47 mm

52 mm

88 mm

Om Chania

Chania är en antik minoisk bosättning ursprungligen känd som Kydonia. Legenden säger att staden grundades av kung Cydon, barnbarn till kung Minos. Chania var konstant i krig med andra kretanska städer och hade starka befästningar och murar som skyddade staden. Dessa murar lyckades dock inte rädda staden när det ottomanska riket anföll och idag finns det inte mycket kvar av befästningarna. Många stadsbor flydde, andra dödades eller konverterade till islam. 

Under ottomanernas styre växte islamisk kultur fram i Chania, och medan moskéer byggdes delades kristendom och judendom upp i stadsdistrikt i väst av staden. Turkarna höll sig mestadels i den östra delen av Chania till en början, men idag är staden betydligt mer beblandad med mångfald.

Populära sevärdheter runt Chania

Den venetiska hamnen

Den venetiska hamnen, platsen anses vara ett av de mest signifikanta landmärken på Kreta under 1300-talet och var då ett av de största handelscentrumen i medelhavet. Den venetiska hamnen är idag en populär plats för caféer och restauranger.

Chanias fyrtorn

Chanias fyrtorn, det ursprungliga venetiska fyrtornet byggdes under sent 1600-tal och hade en stor kedja som gick mellan fyren ock Firkas fort som blockerade skepp från att komma in i hamnen. Under den turkiska invasionen förstördes fyren, och den nutida fyren byggdes av egypter som ockuperade staden för att hjälpa stödja ottomanerna. Grunden från den ursprungliga fyren är kvar, även om venetiska element förstörts eller slitits ut.

Firkas fort

Firkas fort, ett antikt fort längs hamnen, byggt av veneterna under tidigt 1600-tal. Ordet ”firkas” kommer från det turkiska ordet för barack, då fortet användes för att skydda hamnen från invasioner.

Trimartiri

Trimartiri, En populär kyrka placerad mitt i innerstaden nära vattnet. Kyrkan är pompöst utsmyckad med kristallkronor, guld, silver och extravaganta vägg- och takmålningar.

Hasan Pasha Mosque

Hasan Pasha Mosque, Kretas första moské som byggdes strax efter ottomanernas erövring av staden. De små kloten på taket byggdes över 200 år senare till den tidigare taklösa byggnaden. Idag fungerar moskén mer som en turistattraktion snarare än för religiösa syften.

Andra orter