Krater

Jobba i Grekland

Idag väljer många att flytta utomlands för att arbeta i Grekland, semesterparadiset som årligen välkomnar nära en miljon svenska turister. Vi hjälper dig lista ut vad du behöver göra för att förbereda dig med bankkonton, bostad och jobbsökande.

Söka jobb i Grekland

Är du intresserad av lediga jobb i Grekland rekommenderar vi att ta en titt på Ledigajobb.se. Att jobba i Grekland är inga konstigheter som svensk, tack vare att både Sverige och Grekland är med i EU. Svenskar är en populär arbetskraft i Grekland tack vare kunskapsnivån inom engelska, samt på grund av mängden svenska turister varje år. Majoriteten av jobben som erbjuds svenskar är inom telemarketing, kundtjänst eller turism. På sidan hittar du lediga tjänster som sträcker sig från Kretas sydligaste kust till norra Thrakien.

Grekland efter den ekonomiska krisen

Efter den grekiska ekonomikrisen 2009 har det varit tufft för grekerna att komma tillbaka upp, och många i Grekland lever under eller nära den nationella fattigdomsgränsen. Detta har gjort att löner i Grekland är märkbart lägre än de vi har i Sverige. Därför är det även märkbart billigare att leva i Grekland med hyror, mat och underhållning. Det enda som eventuellt är dyrare än i Sverige är kostnader för elektricitet och dricksvatten.

Öppna bankkonto i Grekland

När du bott in dig i Grekland kan du uppleva att det finns vissa komplikationer att leva och arbeta i Grekland med en svensk bank och svenska bankkort. Inom EU är det lag på att banker inte får neka invånare från andra EU-länder ett grundläggande betalkonto där du kan sätta in pengar, ta emot löner och utföra betalningar – detta såklart förutsatt att du inte bryter mot några lagar om pengatvätt eller olaglig finansiering. 

Skulle du efter att ha bott och jobbat i landet något år vilja byta till en grekisk bank erbjuds oftast hjälp från bankerna med detta. Du kan läsa mer om vad som gäller när du ska skaffa bankkonto på Europa.eu.

Kort eller kontanter

På grund av den tidigare ekonomikrisen i Grekland har de hamnat lite efter Sverige inom vissa utvecklingsaspekter. Bland annat har de därför inte hunnit ikapp andra länder med digitaliseringen, och många butiker saknar alternativ för kortbetalning. En vanlig tumregel är att aldrig förutsätta att kunna betala med kort när du besöker nya ställen, framförallt inte i mindre skalor eller i mindre befolkade städer.

Skaffa boende i Grekland

Det rekommenderas alltid när du söker bostad att ta in på vandrarhem eller motell första tiden medan du letar nytt boende i Grekland. Skriv aldrig kontrakt på en bostad du inte sett, framförallt så du kan se att bilderna som visats är nytagna och att bostaden ligger tillgängligt i anslutning till arbetsplats eller kollektivtrafik. Bostadsbedrägerier är ytterst ovanligt, men marknadsföringen av bostäderna föregår många gånger den egentliga situationen.

Här kan du leta boende i Grekland

Att ta sig runt i Grekland

Majoriteten av svenskarna som flyttar till Grekland bosätter sig antingen i Aten eller Thessaloniki, där majoriteten av jobben för utlänningar finns. I storstäder som dessa kan man alltid förlita sig på kollektivtrafiken om det så är buss, färja eller metro. Skulle du välja att arbeta i Grekland på någon av de mindre orterna kan det vara smart att utforska transportmedel först, alternativt investera i en bil eller moped om du inte kommer fram via cykel eller till fots.