Temperatur & Klimat på Kreta

Kreta har ett milt Medelhavsklimat. Somrarna är varma och torra, medans vintrarna är milda och regniga. Kreta har det mildaste klimatet i Grekland på grund av sitt sydliga läge och omgivande vatten. Bergen på Kreta, som sträcker sig från öst till väst, skapar en naturlig barriär till rådande nordvästliga vindar.

Södra Kreta är varmare än norra, det är torrare och soligare och i genomsnitt med mer än 2800 soltimmar om året, liknar det mer kustområden i norra Afrika i dess värme och nederbörd. Bergsområdena är svalare och snön faller kraftigt på vintern på höga höjder. Snö på topparna kan finnas kvar så sent som in på juni och vissa bergspass kan vara avskurna från omvärlden.

Kretas mikroklimat avspeglas i landskapet och vegetationen. Södra Kreta är glest bevuxen, främst med buskar och gräs, medan norra är grönare. Man kan förvänta sig att turister flockas till de varmaste områdena på ön, men faktum är at Kretas mest populära semesterorter, Rethymnon, Hersonissos, Stalis, Malia och många fler, finns på den norra kusten.

Det grönskande landskapet på den norra kusten med dess mildare temperaturer föredras framför den ökenliknande södern. Detta är dock i sig ett försäljningsargument för området, södra Kreta har fortfarande många stränder och många känns nästan övergivna, det finns även många vackra städer som är fria från massturismen. Du kan besöka Kreta genom att boka din resa här och hitta till undangömda smultronställen och njuta av Kretas temperatur och klimat, du kan läsa mer om de olika årstiderna.