Årstider & klimat på Kreta

Vårens väder (april, maj)

Våren varar under april och maj. Nederbörden sjunker snabbt, det regnar bara ca 5 dagar per månad. Den genomsnittliga höga temperaturen ligger runt 20 º C, men nätterna förblir svala. Antalet soltimmar ökar till sex timmar per dag i april och härliga åtta i maj. Våren är att föredra framför hösten på grund av mindre regn och mer solsken, men tyvärr havet är kallt fram till mitten av säsongen – bara ca 20 º C.

Sommarens väder (juni, juli, augusti, september)

Sommaren på Kreta börjar i juni och slutar i september med temperaturer runt 30 grader. Även på natten är temperaturen hög, men är i allmänhet uthärdlig på grund av den låga luftfuktigheten. Under juli och augusti kan temperaturern stiga upp till 40 grader i söder, särskilt när Sirocco vinden, som blåser från söder, når ön. Vinden har sitt ursprung i Afrika i Sahara. Detta leder till höga temperaturer och torka. På grund av det kan himlen ofta bli dimmig och luften är ofta fylld med damm. Däremot är den rådande vinden från nordväst, Meltemi-vinden en sval vind eftertraktad av sjömän, vind och kitesurfare och fräsande solbadare i behov av viss lättnad. En tolv timmars soldag kan väntas i juni och augusti.

Höstens väder (oktober, november)

Hösten är ganska kort här och man räknar att den börjar i oktober och varar bara till november. Det kan fortfarande vara ganska varmt, dock regningt och mulet. Besök på Kreta under hösten rekommenderas till de som vill undvika tjocka skaror av högsäsongen turister och med intresse för att utforska ön snarare än att bara sola på stranden. Havstemperaturen är rimlig hela säsongen och luften håller en temperatur runt 20 º C under dagen, något varmare i början av säsongen. Nattetid sjunker till cirka 16 º C i oktober och 13 º C i november. Solen minskar drastiskt till cirka fem timmar per dag, delas upp mellan dagar av grått och de med vacker klar himmel. Vinterns regniga dagar börjar i oktober och ökar in på årstiden och man måste räkna med ett fåtal kraftiga stormar. En bra anledning att besöka Kreta under hösten är landskapets positiva reaktion på det välbehövliga vattnet.

Vinterns väder (december, januari, februari, mars)

Vintern börjar i december till sträcker sig fram till mars, den är mild men blöt och blåsig. Nederbörden är som störst under vintern och det regnar ungefär hälften av dagarna i varje månad. Vinden kan piska upp verkliga stormaroch orksakar kraftiga temperaturras. Under dagen ligger temperaturen vanligtvis runt 16 º C, på natten faller den under ca 10 ° C på natten, men sällan under 5 ° C. Minusgrader och snö är främmande för kustnära Kreta, även om de så kallade klimatförändringarna orsakade rekordlåga -0,8 º C och snö februari 2008. Vädret kan i allmänhet rekommenderas för de som föredrar mer nordliga breddgrader, som till exempel i England. Man kan förvänta sig runt 20ºC, men sommar väder bör inte förväntas. Havets temperatur ligger på runt 15 º C – det är helt okej för modiga vattensports entusiaster med våtdräkter, men det är för kallt för att bada.